Main Sponsor: Official Partners:

Anna Östling ny världsetta i matchracing

Anna Östling ny världsetta i matchracing

Anna Östling ny världsetta i matchracing

– har passerat fyrfaldiga Lysekils-segrarinnan Camilla Ulrikkeholm

De fyra senaste årens segrare i Lysekil Women’s Match, danskan Camilla Ulrikkeholm, har petats ned till andraplatsen på damernas världsranking. Istället har den regerande världsmästarinnan, Anna Östling (f d Kjellberg) från Göteborgs Kungliga Segelsällskap, för första gången avancerat till toppen av rankingen:
– Sedan jag började segla och fanns betydligt längre ner på listan, har det varit min dröm att mitt namn någon gång ska stå överst, kommenterar Anna Östling.

När det internationella seglarförbundet ISAF nyligen presenterade den senaste världsrankingen i matchracing för damer, var det glädjande läsning ur svensk synvinkel. För första gången sedan strax efter millennieskiftet, då Marie Björling Duell mer eller mindre abonnerade på världsrankingens förstaplats, är den nu tillbaka i svensk ägo:
– Det var en trevlig överraskning som gläder oss i besättningen och ger en riktigt go känsla inombords. Som världsettor har vi nu nått ett av de mål vi strävat efter, säger Anna Östling, och förklarar varför de tar klivet upp just nu.
– Bara de två senaste årens resultat räknas i rankingen. Eftersom vi har seglat många herrtävlingar under våren, och dessutom lyckats väl i dem, har det tickat in många sköna rankingpoäng.

Ett annat av Anna Östlings mål för 2015 är att om ett par veckor försvara VM-titeln i matchracing i danska Middelfart, och en generalrepetition för det blir att tävla mot herrarna på Marstrand i nästa vecka. Efter VM följer sedan en kortare semester innan det är dags för sommarens höjdpunkt; Lysekil Women’s Match. Anna Östling & Co har ännu aldrig vunnit i Lysekil, utan ska än en gång försöka besegra de senaste fyra årens vinnare Camilla Ulrikkeholm:
– Vi fightas på alla tävlingar och turas om på toppen, men i år känner jag att det är vår tur. Drömmen om segerdoppet i Lysekil lever, skrattar Anna, som uppskattar det stora publikstödet från klipporna runt Kyrkeviksbukten.
Slutligen vill Anna Östling innan året är slut också kliva högst upp på prispallen för hela WIM Series, som utöver deltävlingarna i Middelfart och i Lysekil också seglas i Sheboygan, USA, och i sydkoreanska Busan.

Startfält i Lysekil Women’s Match 2015 (namn, nationalitet, världsranking):
Anna Östling (f d Kjellberg), SWE, 1
Camilla Ulrikkeholm, DEN, 2
Stephanie Roble, USA, 3
Anne-Claire Le Berre, FRA, 4
Caroline Sylvan, SWE, 6
Klaartje Zuiderbaan, NED, 7
Pauline Courtois, FRA, 8
Annabel Vose, GBR, 11
Sanna Häger, SWE, 17
Alexa Bezel, SUI, 23
Juliana Senfft, BRA, 34
Johanna Bergqvist, SWE, 117

Lysekil Women’s Match startades 2004 och är med 300 000 SEK i prispengar världens största årligen återkommande tävling i matchracingsegling för damer, vad gäller mixen publik, publicitet och prispengar. Världens främsta kvinnliga matchracingbesättningar deltar i Lysekil Women’s Match, som nästa gång arrangeras 3 – 8 augusti 2015 av Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar. I matchracing möts besättningarna två och två i spännande dueller som lätt kan följas av den stora publiken på klipporna.

Lysekil Women’s Match ingår i Women’s International Match Racing Series, med tävlingar 2015 i Danmark, Sverige, USA och Korea. WIM Series erbjuder en prispott på 40 000 USD, utöver varje tävlings prissumma.

Huvudsponsor för Lysekil Women’s Match är Preem, med Lysekils Kommun som värdstad. Carpe Diem Beds of Sweden, Marbodal, Sebago och Svitzer är partners. BMW är officiell bil.

Ett urval högupplösta bilder från Lysekil Women’s Match finns tillgängliga att ladda ner på:
https://www.dropbox.com/sh/hc1f51ohq00gylq/AADHgEo8ZQLuxOvEeucM_tpka

Bilder från Bohuslän, en del av västra Sverige, finns på:
http://www.vastsverige.com/sv/Bildbank/Bildbanken—login/

Mer information om Lysekil Women’s Match:
Presschef Joakim Hermansson, media@sailnet.se, 070-604 25 04
Projektledare Anna Holmdahl White, anna@sailnet.se, 073-068 42 92
www.lysekilwomensmatch.se
www.facebook.com/lysekilwomensmatch
www.twitter.com/lwmlysekil
www.youtube.com/lysekilwomensmatch11
www.instagram.com/lwmlysekil