Main Sponsor: Official Partners:

Halva startfältet klart för Lysekil Women’s Match

Halva startfältet klart för Lysekil Women’s Match

Halva startfältet klart för Lysekil Women’s Match – världsrankingens toppduo Ulrikkeholm & Kjellberg har tackat ja

Lysekil Women’s Match firar tioårsjubileum och lockar återigen många av världens toppnamn till ett av Bohusläns största årliga evenemang. Halva startfältet är redan klart, med imponerande uppslutning från de största stjärnorna. Titelförsvarande världsettan Camilla Ulrikkeholm från Kongelig Dansk Yacht Club siktar på sin fjärde raka Lysekilsvinst:
– Det är absolut lockande med ännu en seger. I så fall har vi vunnit hälften av de gånger vi seglat i Lysekil, och det skulle förstås vara kul statistik, säger Ulrikkeholm.

Danskan har hunnit med en mängd träningspass på vattnet i Öresund, företrädesvis i båttypen J/80. Nu i helgen blir det regattapremiär i Helsingfors, även den i J/80, och 3 – 8 juni är det dags för VM i irländska Cork. VM är den första deltävlingen i Women’s International Match Racing Series, vars fem evenemang under året arrangeras i tre världsdelar, och VM seglas också i J/80. Men när WIM Series kommer till Lysekil den 4 – 9 augusti är det som vanligt båttypen DS 37, med sex personer i besättningen, som gäller:
– DS 37 är en dansk båttyp och den vi trivs allra bäst i, poängterar Ulrikkeholm, som får räkna med hårt motstånd i den bohuslänska seglingsmetropolen.

Bland övriga deltagare som redan tackat ja till Lysekil Women’s Match märks nämligen storheter som Stephanie Roble, som 2012 blev den första amerikanskan att vinna både damernas och herrarnas nationella mästerskap, nyzeeländskan Claudia Pierce och fransyskan Anne-Claire Le Berre. Och så hemmahoppen Caroline Sylvan och Anna Kjellberg från Göteborgs Kungliga Segelsällskap. Kjellberg skuggar Ulrikkeholm i toppen av världsrankingen, och planerar i år att segla alla de fem deltävlingar som ingår i WIM Series, på Irland och i Frankrike, Sverige, USA och slutligen finalen i Korea i oktober. Hennes dotter, som föddes för bara tre veckor sedan, får följa med på turnén:
– Hela våren under min graviditet har tjejerna seglat tre gånger i veckan utan mig, men den gångna helgen var jag med igen. Det kändes precis som vanligt och blev en nytändning för alla. Nu ser vi fram emot att tävla, för det är såklart det roligaste vi vet, skrattar Anna Kjellberg och sprudlar av energi.

Totalt siktar arrangerande Sailnet och Lysekils SS Gullmar mot att ha ett dussin besättningar på startlinjen i Lysekil Women’s Match den 4 – 9 augusti, och fler namn kommer att offentliggöras löpande under sommaren:
– Tio års hårt arbete har resulterat i att vi känner mycket stort intresse för vårt evenemang från de bästa seglarna i världen, kommenterar initiativtagaren och projektledaren Anna Holmdahl White.
– Lysekil Women’s Match lockar inte bara nördiga seglare, utan också många som inte är lika insatta i själva sporten. Så blir det en folkfest för hela staden, en stor skillnad jämfört med många andra regattor vi seglar, reflekterar Camilla Ulrikkeholm, och får medhåll av Anna Kjellberg:
– Stämningen i Lysekil är helt oslagbar, med det gedigna publikstödet från berget som alltid hjälper oss framåt, säger svenskan.