Main Sponsor: Official Partners:

Ungdomarna i Team X får årets första wildcard

Ungdomarna i Team X får årets första wildcard

Ungdomarna i Team X får årets första wildcard

– och Anna Östling laddar om för seger i Lysekil Women’s Match i år

Det är ett halvår till Lysekil Women’s Match, men förberedelserna inför säsongens höjdpunkt är redan igång. Helt färska Team X, med Johanna Bergqvist till rors, fick vid dagens presskonferens på Båtmässan i Göteborg veta att de tilldelas ett wildcard till årets Lysekils-seglingar:
– Team Anna Östling fick 2008 ett wildcard som öppnade många dörrar, och vi vill gärna ge ännu en ny besättning samma chans. Det är viktigt att trygga återväxten inom matchracing för tjejer, säger Anna Holmdahl White, projektledare för Lysekil Women’s Match.

Sedan 2004 har Lysekil Women’s Match satt Skandinavien på kartan genom att vara världens främsta matchracing-tävling för damer. Anna Östlings (f d Kjellberg) wildcard till Lysekil 2008 var början till hennes internationella genombrott, som följdes av både OS-deltagande och internationella framgångar, krönta av fjolårets VM-guld och silverplatsen i WIM Series. Dessutom var hon nyligen nominerad till Jerringpriset:
– Med facit i hand är det helt makalöst hur mycket vårt wildcard 2008 betydde, men det var kanske lite svårt att fatta då, säger Anna Östling, som minns att hon nästan kräktes inför varje match när laget seglade första gången i Lysekil.
– Ja, det var helt galet, skrattar hon, och avslöjar att årets stora mål är totalseger i WIM Series.
– Och personligen tar jag förstås gärna ett segerdopp i Lysekil också!

Anna Östlings framgångsrika lag får i år konkurrens av bland andra klubbkompisarna från Göteborgs Kungliga Segelsällskap i nya Team X. De har bara varit igång sedan i somras och har därför inte någon officiell plats på det internationella seglarförbundet ISAF:s världsranking ännu. Det hindrade dock inte Anna Holmdahl White från att, på Båtmässans presskonferens idag, överraska ett par representanter från det exalterade unga gänget med ett wildcard till årets Lysekilstävling:
– Vi vill bidra till att få fram nya stjärnor, så det känns helt rätt att ge Team X chansen nu när de har visat så stort intresse för Lysekil Women’s Match. I hårdaste möjliga konkurrens ger vi dem nu internationell erfarenhet och en möjlighet att utvecklas snabbare, och det i hemmabåtarna DS 37. Jag hoppas att det blir en riktig morot för en stenhård satsning, säger Anna Holmdahl White.
– Det här är verkligen en dröm som har uppfyllts för oss, det är ju helt fantastiskt bara att få delta i Lysekil i sommar, kommenterar Alice Nordström, fördäcksgast i Team X, och avslöjar att nästan hela gänget fortfarande går på gymnasiet.
– Vi tränar redan jättemycket, men nu får vi helt enkelt satsa ännu mer, skrattar hon, och tillägger att hon fortfarande har svårt att ta in den glädjande nyheten.
– Jag är oerhört glad och stolt att Lysekil Women’s Match väljer att dela ut årets första wildcard här hos oss på Båtmässan, och att vi dessutom har delar av Team X på plats på vår scen, säger Bengt Wallin, mässansvarig för Båtmässan.
– Ett wildcard till Lysekil Women’s Match är en jättebra chans, om man har den rätta viljan och orkar jobba på. Man får mycket erfarenhet av att vara med och slita mot de allra bästa, poängterar Anna Östling.

Lysekil Women’s Match startades 2004 och är med 300 000 SEK (50 000 USD) i prispengar världens största årligen återkommande tävling i matchracingsegling för damer, vad gäller mixen publik, publicitet och prispengar. Världens främsta kvinnliga matchracingbesättningar deltar i Lysekil Women’s Match, som nästa gång arrangeras 3 – 8 augusti 2015 av Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar. I matchracing möts besättningarna två och två i spännande dueller som lätt kan följas av den stora publiken på klipporna.

Lysekil Women’s Match ingår i Women’s International Match Racing Series, med tävlingar 2015 i Danmark, Sverige, USA och Korea. WIM Series erbjuder en prispott på 40 000 USD, utöver varje tävlings prissumma.

Huvudsponsor för Lysekil Women’s Match är Preem, med Lysekils Kommun som värdstad. Sebago, Carpe Diem Beds of Sweden och Svitzer är partners.

Ett urval högupplösta bilder från Lysekil Women’s Match finns tillgängliga att ladda ner på:
https://www.dropbox.com/sh/hc1f51ohq00gylq/AADHgEo8ZQLuxOvEeucM_tpka
Bilder från Bohuslän, en del av västra Sverige, finns på:
http://www.vastsverige.com/sv/Bildbank/Bildbanken—login/

Mer information om Lysekil Women’s Match:
Presschef Joakim Hermansson, media@sailnet.se, 070-604 25 04
Projektledare Anna Holmdahl White, anna@sailnet.se, 073-068 42 92
www.lysekilwomensmatch.se
www.facebook.com/lysekilwomensmatch
www.twitter.com/lwmlysekil
www.youtube.com/lysekilwomensmatch11
www.instagram.com/lwmlysekil

Mer information om Women’s International Match Racing Series:
WIM Series Press Officer Joakim Hermansson, media@wimseries.com, +46 70 604 25 04
WIM Series Manager Liz Baylis, Liz@wimseries.com, +1 415 691 6202
www.wimseries.com
www.facebook.com/WIMSeries
www.twitter.com/WIMSeries
www.youtube.com/WIMRSeries
www.instagram.com/WIMSeries