Lysekil Women’s Match blir final i ny internationell serie

Lysekil Women’s Match blir final i ny internationell serie – lockar fler världsstjärnor och dubblar prispengarna till 100 000 dollar

Women’s International Match Racing Association (WIMRA) tillkännagav idag lanseringen av den nya och sedan länge efterlängtade Women’s International Match Racing Series (WIMR Series), bestående av fem högklassiga evenemang inom dammatchracing. Det här initiativet dubblar prispengarna som delas ut vid Lysekil Women’s Match, som med början i sommar är finaltävling i den internationella serien, till 100 000 dollar:
– Vi har länge jobbat hårt för att få igång en internationell damserie i matchracing, och äntligen är vi där. Det är ett stort steg för alla världens kvinnliga matchracingseglare och förstås även för Lysekil Women’s Match, kommenterar Anna Holmdahl White, grundare och projektledare för det svenska evenemanget och nu även Commercial Director för nya Women’s International Match Racing Series.

Lysekil Women’s Match har sedan starten 2004 varit den damtävling som världens övriga evenemang mäter sig emot, med VM-statusen 2009 som höjdpunkt. Och i år får Lysekilsevenemanget ännu mer uppmärksamhet, som den sista deltävlingen av fem i nya Women’s International Match Racing Series. Utöver prispengarna i varje deltävling i WIMR Series är det också en total prispott som ska fördelas. I ett slag fördubblas därmed beloppet som världens bästa seglartjejer får slåss om på de bohuslänska vattnen, till 100 000 dollar.
– Det är med stor glädje vi välkomnar alla världsstjärnor tillbaka till Lysekil i augusti. Samarbetet med nya Women’s International Match Racing Series stärker evenemanget ytterligare, då vi blir en del i ett ännu större sammanhang, konstaterar Anna Holmdahl White.Liz Baylis, WIMRA:s Executive Director, håller med:
– Vid OS i Weymouth blev det tydligt hur spektakulärt det är med matchracing, och nya Women’s International Match Racing Series kommer att ta oss till en helt ny nivå. Med tävlingar i Frankrike, Korea, Danmark, USA och Sverige kommer åskådarna på nära håll att kunna uppleva spänningen när dessa toppseglare duellerar på vattnet.

Kommentarerna från seglingsvärlden till detta efterlängtande besked från WIMRA är såklart väldigt positiva:
– Matchracing är en spännande och utmanande seglingsdisciplin. Entusiasmen och kunnandet inom WIMRA kommer säkerligen att resultera i en konkurrenskraftig och attraktiv serie, säger Adrienne Greenwood, vice ordförande i det internationella seglarförbundet ISAF.
– Det här är ett fantastiskt tillfälle för oss att fortsätta utvecklas inom matchracing, men också det bästa tillfället för arrangörer och åskådare att få uppleva ett storartat skådespel och njuta av högklassig matchracing, tycker spanjorskan Támara Echegoyen som tog OS-guld i fjol.

– Dammatchracingen har med introduktionen av en professionell internationell serie tagit ett stort kliv framåt. Med sitt ”tennisstege”-format och uppgörelser båt-mot-båt är matchracingen unikt publikanpassad. Jag är säker på att det blir en mycket spännande serie, säger Paul Cayard, VD för den svenska America’s Cup-utmanaren Artemis Racing.
– Det här är hur kul som helst och det vi har väntat på inom sporten. Den nya internationella serien skapar mediala tävlingar som lockar de bästa seglarna med en ekonomi som håller. Vi svenskar har alltid varit malliga för våra tävlingar, och en seriefinal i Lysekil känns helt rätt, avslutar Sveriges senaste OS-seglare i matchracing, Anna Kjellberg från Göteborg, som förstås siktar på att segla alla deltävlingarna i Women’s International Match Racing Series.

Evenemangen på 2013 års Women’s International Match Racing Series är (datum, tävling, ort, båttyp):

15-19 maj – Saint Quay Women’s Match Racing – St Quay, Frankrike – Elliott 6m.
6-9 juni – Pusan Cup International Women’s Match Race – Pusan, Korea – K 30.
20-23 juni – Danish Open Women’s Event – Skovshoved, Danmark – J/80.
11-14 juli – New York Women’s Invitational – Oakcliff, New York, USA – SM 40.
5-10 augusti – Lysekil Women’s Match – Lysekil, Sverige – DS 37.
Lysekil Women’s Match är med 300 000 SEK (50 000 USD) i prispengar världens största årligen återkommande tävling i matchracingsegling för damer, vad gäller mixen publik, publicitet och prispengar. I matchracing möts besättningarna två och två i spännande dueller som lätt kan förstås och följas av publiken.
Världens främsta kvinnliga matchracingbesättningar deltar i den åttonde upplagan av Lysekil Women’s Match, som arrangeras 5 – 10 augusti av Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar.
Lysekil Women’s Match är final i nya Women’s International Match Racing Series, med tävlingar i Frankrike, Korea, Danmark, USA och Sverige. Den internationella seriens prispott på 50 000 USD fördelas i Lysekil.

Huvudsponsor för Lysekil Women’s Match är Preem, med Lysekils Kommun som värdstad.

Bilder: Ett urval högupplösta bilder finns tillgängliga att ladda ner på www.lysekilwomensmatch.se

Mer information om Lysekil Women’s Match:
Presschef Joakim Hermansson, media@sailnet.se, 072-067 60 39
Projektledare Anna Holmdahl White, anna@sailnet.se, 073-068 42 92
www.lysekilwomensmatch.se

https://www.facebook.com/lysekilwomensmatch

Mer information om Women’s International Match Racing Series:
WIMR Series Manager Liz Baylis, ExecDir@wimra.org, +1 415 691 6202
WIMR Series Commercial Manager Anna Holmdahl White, anna@sailnet.se, +46 73 068 42 92
www.wimrs.com

https://www.facebook.com/WIMRSeries

Share your thoughts