Halva startfältet för Lysekil Women’s Match klart

Halva startfältet för Lysekil Women’s Match klart

Titelförsvarande danskan Camilla Ulrikkeholm är en av världsstjärnorna som redan har accepterat inbjudan till årets Lysekil Women’s Match. Hon får sällskap i startfältet av brittiska OS-deltagaren Lucy Macgregor, nyzeeländskan Claudia Pierce och unga stjärnskottet Alexa Bezel från Schweiz (tvåa i Lysekil 2012). Från Göteborgs Kungliga SS har Caroline Sylvan och Sveriges OS-representant Anna Kjellberg också tackat ja:
– Vi ska segla alla tävlingarna i nya Women’s International Match Racing Series, säger Kjellberg.
– Konkurrensen är tuff, men vi siktar på ännu en seger i Lysekil, kommenterar Camilla Ulrikkeholm.

Under sina tio år med matchracing har danskan aldrig satsat på OS, utan hela tiden varit mån om att kunna kombinera jobbet som arkitekt med seglingen. Själv tycker Camilla att de seglar på hobbynivå, men med träning fyra gånger i veckan och en sjätteplats på världsrankingen är det nog inte många som skulle hålla med. Den höga ambitionsnivån och att flertalet av tjejerna är desamma sedan starten, har bidragit till vinst i tävlingen i Korea för två år sedan, och två raka segrar de senaste åren i Lysekil. Och trots heltidsarbete utökas nu satsningen:
– Vi ska segla alla tävlingar på nya WIMRSeries utom de i Frankrike och USA, som vi helt enkelt inte får ihop tidsmässigt.

Anna Kjellberg har sedan OS avslutades i augusti i fjol inte seglat så mycket, men nu intensifieras träningen igen. Redan på torsdag inleds nystartade Women’s International Match Racing Series med första deltävlingen i St Quay på den franska Atlantkusten, och då får Anna & Co återse OS-båten Elliott 6:
– Men den här gången ska vi vara fyra istället för tre ombord, förklarar Anna och avslöjar att det blir Karin Almquist, Johanna Larsson och Therese Antman som får chansen.
Kjellberg tränar matchracing vid sin hemmaklubb GKSS i Långedrag utanför Göteborg, där båttypen DS 37 är densamma som seglas i Lysekil Women’s Match:
– DS 37 är perfekt nu när vi är ett större gäng som testar fram vilka som fungerar bäst tillsammans, förklarar Anna, som ser fram emot tävlingssäsongen och finalen i Lysekil.
– Absolut! Lysekil Women’s Match är alltid säsongens höjdpunkt, skrattar hon.

Det är tolv besättningar som den 5 – 10 augusti ska göra upp om Lysekil Women’s Match, och den andra halvan av startfältet kommer att utkristalliseras inom den närmaste tiden. Det lovar tävlingens initiativtagare och projektledare Anna Holmdahl White, som har flera ess i rockärmen:
– Några ytterligare av toppseglarna på världsrankingen har aviserat intresse att vara med och slåss om våra 300 000 kronor i prispengar, men jag kan inte avslöja några namn ännu, säger Anna Holmdahl White hemlighetsfullt.

Lysekil Women’s Match är med 300 000 SEK (50 000 USD) i prispengar världens största årligen återkommande tävling i matchracingsegling för damer, vad gäller mixen publik, publicitet och prispengar. I matchracing möts besättningarna två och två i spännande dueller som lätt kan förstås och följas av publiken.
Världens främsta kvinnliga matchracingbesättningar deltar i den åttonde upplagan av Lysekil Women’s Match, som arrangeras 5 – 10 augusti av Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar.

Lysekil Women’s Match är final i nya Women’s International Match Racing Series, med tävlingar i Frankrike, Korea, Danmark, USA och Sverige. Den internationella seriens prispott på 50 000 USD fördelas i Lysekil.

Huvudsponsorer för Lysekil Women’s Match är Preem och Thun Tankers, med Lysekils Kommun som värdstad.

Bilder: Ett urval högupplösta bilder finns tillgängliga att ladda ner på www.lysekilwomensmatch.se

Mer information om Lysekil Women’s Match:
Presschef Joakim Hermansson, media@sailnet.se, 070-604 25 04
Projektledare Anna Holmdahl White, anna@sailnet.se, 073-068 42 92
www.lysekilwomensmatch.se
https://www.facebook.com/lysekilwomensmatch

Share your thoughts