Ulrikkeholm tog fjärde raka i Lysekil Women’s Match

Ulrikkeholm tog fjärde raka i Lysekil Women’s Match

– Anna Kjellberg bjöd ursinnigt motstånd, men tappade finalen 1 – 3

Camilla Ulrikkeholm gjorde det igen. Efter fyra finalmatcher, med mer dramatik än all publik på klipporna någonsin hade kunnat önska sig, säkrade världsettan sin fjärde raka seger i tioårsjubilerande Lysekil Women’s Match:
– Det är helt vilt. Jag fattar det knappt. Vi fick kämpa som galningar. Hade det blivit en femte match vet jag inte ens om vi hade orkat. Det var utan tvekan den tuffaste finalen jag seglat här i Lysekil, pustar Ulrikkeholm efter det obligatoriska segerdoppet.
Hemmahoppet och regerande världsmästarinnan Anna Kjellberg och hennes besättning bjöd alltså danskan på hårdast möjliga motstånd, men det räckte ändå inte hela vägen:
– Det är den tyngsta förlusten vi haft, mest för att det kändes så himla nära. Det var ju vi som hade alla äss i rockärmen, suckar Kjellberg och slår ut med händerna.

Ulrikkeholm skaffade sig ett bra läge genom att vinna de två första matcherna i finalen, där den första besättningen till tre matchsegrar skulle ta hem det hela. De matcherna var visserligen täta och intensiva, med korta avstånd mellan båtarna och en hel mängd manövrer som tog hårt på besättningarnas krafter, men ändå inte riktigt i klass med det som komma skulle. Med kniven på strupen satsade Kjellberg aggressivt i det tredje mötet. Hon tilldömdes en straffsväng, men lyckades sedan köra danskan långt förbi kryssmärket och ta straffet utan att hamna på efterkälken:
– När man seglar med små marginaler blir det straff, så är det bara. Konsten är att ta det utan att tappa för mycket, säger Anna Kjellberg.
Fighten fortsatte med en mängd uppseendeväckande manövrer ända in i målet, som svenskorna nådde först. Därmed stod det 2 – 1 till danskan.

I den fjärde matchen, som kom att bli den avgörande, fick Kjellberg ett straff redan i prestarten, efter att inte ha hållit tillräckligt undan för Ulrikkeholm. Svenskan skapade sig en ledning, men danskan såg till att den inte blev stor nog för att Kjellberg skulle hinna ta sitt straff. Kjellberg tvingades sakta ner för att skapa kontakt mellan båtarna, och försökte på alla sätt ge danskan ett straff för att kvitta bort sitt eget, men den rutinerade Ulrikkeholm gick inte på det:
– När motståndaren redan har ett straff måste man hålla ett gott säkerhetsavstånd, för då försöker hon alla möjliga tricks. Men vi är duktiga på att hålla oss undan, utan att komma för långt efter, skrattar Ulrikkeholm.

Kjellbergs sista utväg var att segla danskan långt förbi mållinjen, i syfte att kunna ta sitt straff på tillbakavägen och ändå passera mållinjen först. In i det sista såg den riskabla manövern ut att lyckas, men när svenskan precis på mållinjen tilldömdes ytterligare ett straff för att hon inte höll undan tillräckligt, var loppet kört och segern Ulrikkeholms:
– Anna gjorde allt rätt, men det gjorde lyckligtvis vi också. Hon gav oss verkligen gråa hår, kommenterar Camilla Ulrikkeholm.
– Seglar vi så här bra så kommer vinsterna förr eller senare. Kanske kommer vi att kunna känna oss ganska nöjda med den här prestationen också om ett tag, tror Anna Kjellberg.

Lördagens seglingar på Lysekilsvattnen inleddes med att båda semifinalerna avslutades 3 – 0 i Kjellbergs och Ulrikkeholms favör, vilket lämnade svenska Caroline Sylvan och danska Lotte Meldgaard Pedersen att göra upp om tredjepriset. Sylvan klarade dock inte att stå emot den nästan dubbelt så gamla danska skepparens stora rutin och gedigna erfarenhet, utan föll i två raka matcher:
– Vi gjorde lite för många misstag, och då blir det förluster, konstaterar Sylvan, som ändå visat en brant utvecklingskurva den senaste tiden.
– Nu ska vi åka hem och träna ännu mer. Vi klättrar uppåt hela tiden och är oerhört revanschsugna, säger hon.

Nästa deltävling i Women’s International Match Racing Series (WIM Series) går i amerikanska Sheboygan i slutet av september, innan det är dags för det stora finalevenemanget i Busan, Korea, i mitten av oktober. Utöver prispengarna i varje deltävling står ytterligare 50 000 dollar på spel i WIM Series.

Finalresultat i Lysekil Women’s Match, den tredje deltävlingen av fem i Women’s International Match Racing Series (WIM Series):
Camilla Ulrikkeholm, DEN – Anna Kjellberg, SWE 3 – 1

Resultat i petit final, matcherna om tredje pris, i Lysekil Women’s Match:
Lotte Meldgaard Pedersen, DEN – Caroline Sylvan, SWE 2 – 0

Resultat i semifinalerna i Lysekil Women’s Match:
Anna Kjellberg, SWE – Lotte Meldgaard Pedersen, DEN 3 – 0
Camilla Ulrikkeholm, DEN – Caroline Sylvan, SWE 3 – 0

Resultat i sail-off om sjundeplatsen i Lysekil Women’s Match:
Klaartje Zuiderbaan, NED – Linda Rahm, SWE 1 – 0

Slutresultat i Lysekil Women’s Match, den tredje deltävlingen av fem i Women’s International Match Racing Series (WIM Series), (skepparens namn, nationalitet, prispengar, WIM Series poäng):
1. Camilla Ulrikkeholm, DEN, 100 000 SEK, 25
2. Anna Kjellberg, SWE, 47 000 SEK, 22
3. Lotte Meldgaard Pedersen, DEN, 39 000 SEK, 19
4. Caroline Sylvan, SWE, 31 000 SEK, 15
5. Stephanie Roble, USA, 27 000 SEK, 13
6. Anne-Claire Le Berre, FRA, 24 000 SEK, 11
7. Klaartje Zuiderbaan, NED, 19 000 SEK, 9
8. Linda Rahm, SWE, 13 000 SEK, 7
9. Claudia Pierce, NZL, 0 SEK, 4

Ställning i WIM Series efter tre deltävlingar av fem (skepparens namn, nationalitet, poäng):
1. Camilla Ulrikkeholm, DEN, 72
2. Anna Kjellberg, SWE, 63
3. Anne-Claire Le Berre, FRA, 46
4. Klaartje Zuiderbaan, NED, 45
5. Caroline Sylvan, SWE, 44
6. Stephanie Roble, USA, 33
7. Lotte Meldgaard Pedersen, DEN, 32
8. Claudia Pierce, NZL, 28
9. Annabel Vose, GBR, 25
10. Morgane Fountaine, FRA, 14
11. Lucie Scheiwiller, FRA, 12
12. Pauline Courtois, FRA, 10
13. Mary O’Loughlin, IRL, 8
14. Linda Rahm, SWE, 7
15. Rajaa Al Owaisi, OMA, 6
16. Laura Dillon, IRL, 6
17. Anastasia Guseva, RUS, 4
18. Anne-Christianne Kentgens, NED, 0

Lysekil Women’s Match startades 2004 och är med 300 000 SEK (50 000 USD) i prispengar världens största årligen återkommande tävling i matchracingsegling för damer, vad gäller mixen publik, publicitet och prispengar. Världens främsta kvinnliga matchracingbesättningar deltar i Lysekil Women’s Match, som arrangeras 4 – 9 augusti av Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar. I matchracing möts besättningarna två och två i spännande dueller som lätt kan följas av den stora publiken på klipporna.

Lysekil Women’s Match ingår i Women’s International Match Racing Series, med tävlingar i Irland, Frankrike, Sverige, USA och Korea. WIM Series erbjuder en prispott på 50 000 USD, utöver varje tävlings prissumma.

Huvudsponsor för Lysekil Women’s Match är Preem, med Lysekils Kommun som värdstad. Sebago, Carpe Diem Beds of Sweden, Svitzer och Atlantica är partners. Hyundai är officiell bil.

Ett urval högupplösta bilder från Lysekil Women’s Match finns tillgängliga att ladda ner på:
https://www.dropbox.com/sh/hc1f51ohq00gylq/AADHgEo8ZQLuxOvEeucM_tpka
Bilder från Bohuslän, en del av västra Sverige, finns på:
https://www.vastsverige.com/sv/Bildbank/Bildbanken—login/

Mer information om Lysekil Women’s Match:
Presschef Joakim Hermansson, media@sailnet.se, 070-604 25 04
Projektledare Anna Holmdahl White, anna@sailnet.se, 073-068 42 92
www.lysekilwomensmatch.se
www.facebook.com/lysekilwomensmatch
www.twitter.com/lwmlysekil
www.youtube.com/lysekilwomensmatch11
www.instagram.com/lwmlysekil

Mer information om Women’s International Match Racing Series:
WIM Series Press Officer Joakim Hermansson, media@wimseries.com, +46 70 604 25 04
WIM Series Manager Liz Baylis, Liz@wimseries.com, +1 415 691 6202
www.wimseries.com
www.facebook.com/WIMSeries
www.twitter.com/WIMSeries
www.youtube.com/WIMRSeries
www.instagram.com/WIMSeries

Joakim Hermansson
Press Officer Lysekil Women’s Match
www.lysekilwomensmatch.se
media@sailnet.se, +46 70 604 25 04

Share your thoughts