Ulrikkeholm Klinkby redo att försvara sin Lysekilstitel

Ulrikkeholm Klinkby redo att försvara sin Lysekilstitel

– men hemmahoppet Anna Östling med flera vill ge danskan hårt motstånd

Världsettan Camilla Ulrikeholm Klinkby har fyra raka segrar i Lysekil Women’s Match, och siktar nu på en femte triumf. Men sju av de åtta främsta på världsrankingen finns bland dussinet skeppare i Lysekil, och siktar på att ge danskan rejält motstånd. En av dem som har störst chanser att lyckas är svenska världstvåan Anna Östling från Göteborgs Kungliga SS:
– Vi fick en knäpp på näsan av Camilla under dagens träningssegling, men hellre nu än senare under veckan, tycker hon och påpekar att laget gärna vill träna mot det bästa motståndet.

När Camilla Ulrikkeholm Klinkby och Anna Östling drabbade samman i måndagsförmiddagens allt annat än återhållna och vänskapliga träningsmatcher, var det som att tiden på Kyrkeviksbukten i Lysekil stått stilla i nästan ett år. Då, för 51 veckor sedan, gjorde de båda världstopparna upp i en final i Lysekil Women’s Match som var den mest rafflande någonsin under tävlingens tioåriga historia. Båda besättningarna är nämligen inte bara experter på de båtar, DS 37, som seglas i Lysekil, utan de utmanar dessutom båtarna och varandra på ett sätt som inte ens de allra mest rutinerade av deras övriga konkurrenter i världstoppen kommer i närheten av. Med andan i halsen fick publiken 2014 till sist se danskan vinna den femte och avgörande matchen, för sin fjärde raka Lysekilsseger, en svit som hon nu gärna vill fylla på med en femte triumf:
– Självklart är det så, vi är här för att vinna och inget annat. Det är skönt att tävla i DS 37 igen, och vi accepterade direkt Annas inbjudan till träning. Båda får något ut av det, så det känns helt OK, tycker Camilla Ulrikkeholm Klinkby, som också sparrat mot Östlings klubbkompis Caroline Sylvan i DS 37 hemma i Skovshoved strax norr om Köpenhamn.

Sylvan och hennes besättning ligger sjua på världsrankingen och tillhör också den handfull lag som trovärdigt kan aspirera på en topplacering i Lysekil Women’s Match. Världstrean Anne-Claire Le Berre från Frankrike kan aldrig räknas bort, och inte heller hennes landsmaninna Pauline Courtois. Den sistnämnda fransyskan har visat en uppåtgående trend som fört henne till världsrankingens sjätteplats, med klara chanser att placera sig i Lysekil.

Stephanie Roble ligger fyra på världsrankingen och tog VM-brons i matchracing för en månad sedan. Tillsammans med besättningsmedlemmen Maggie Shea har hon ägnat tiden sedan dess åt att coacha andra seglare hemma i USA, men tycker det är skönt att vara tillbaka i matchracingen igen:
– Vi ser verkligen fram emot Lysekil varje år, det är ett riktigt bra evenemang med fina båtar i fin miljö, berömmer hon och avslöjar att laget i år förstärkts med rutinerade Sally Barkow.
Barkow tog VM-titlar i matchracing 2004 och 2005, och har nyligen klivit av den svenskflaggade SCA-båten efter Volvo Ocean Race.

Juliana Senfft är första sydamerikanska i fältet sedan starten av Lysekil Women’s Match, och hon var nöjd efter måndagens träningssession i DS 37:orna:
– Jag har aldrig seglat så här stora båtar förut, men vi fick kört igenom alla manövrer ordentligt och tyckte det funkade fint. Caroline Sylvan seglade fortare när vi matchade, men vi siktar på att ha kul och lära oss mer under regattan, så kommer säkert resultaten också, hoppas brasilianskan.

För nykläckta Team X från GKSS i Göteborg är det första större matchracingtävlingen någonsin, tack vare att de tilldelades ett wild card i samband med Båtmässan i vintras. Under måndagens träningstillfälle i DS 37 fokuserade de på manövrer och teknik framför att köra mot någon annan besättning:
– Det är fantastiskt kul bara att vara här, säger skepparen Johanna Bergqvist, nöjd med att allt fungerar bra ombord.
– Vi är taggade och redo, avslutar hon med ett stort leende.

Startfält i Lysekil Women’s Match 2015 (namn, nationalitet, världsranking 22 juli):
Camilla Ulrikkeholm Klinkby, DEN, 1
Anna Östling, SWE, 2
Anne-Claire Le Berre, FRA, 3
Stephanie Roble, USA, 4
Pauline Courtois, FRA, 6
Caroline Sylvan, SWE, 7
Klaartje Zuiderbaan, NED, 8
Annabel Vose, GBR, 13
Sanna Häger, SWE, 18
Alexa Bezel, SUI, 21
Juliana Senfft, BRA, 26
Johanna Bergqvist, SWE, 111

Ställning i WIM Series 2015 efter den första av fyra deltävlingar (namn, nationalitet, WIM Series poäng):
1. Lotte Meldgaard, DEN, 25
2. Camilla Ulrikkeholm Klinkby, DEN, 22
3. Stephanie Roble, USA, 20
4. Anne-Claire Le Berre, FRA, 16
5. Anna Östling, SWE, 15
6. Katie Spithill, AUS, 14
7. Caroline Sylvan, SWE, 13
8. Klaartje Zuiderbaan, NED, 12
9. Milly Bennett, AUS, 10
10. Pauline Courtois, FRA, 8
11. Louise Christensen, DEN, 6
12. Diana Kissane, IRL, 4
13. Rikst Dijkstra, NED, –
14. Johanna Larsson, SWE, –
15. Nina Ramm-Schmidt, FIN, –
16. Sanna Häger, SWE, –

Lysekil Women’s Match startades 2004 och är med 300 000 SEK i prispengar världens största årligen återkommande tävling i matchracingsegling för damer, vad gäller mixen publik, publicitet och prispengar. Världens främsta kvinnliga matchracingbesättningar deltar i Lysekil Women’s Match, som nästa gång arrangeras 3 – 8 augusti 2015 av Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar. I matchracing möts besättningarna två och två i spännande dueller som lätt kan följas av den stora publiken på klipporna.

Lysekil Women’s Match ingår i Women’s International Match Racing Series, med tävlingar 2015 i Danmark, Sverige, USA och Korea. WIM Series erbjuder en prispott på 40 000 USD, utöver varje tävlings prissumma.

Huvudsponsor för Lysekil Women’s Match är Preem, med Lysekils Kommun som värdstad. Carpe Diem Beds of Sweden, Marbodal, Sebago och Svitzer är partners. BMW är officiell bil.

Ett urval högupplösta bilder från Lysekil Women’s Match finns tillgängliga att ladda ner på:
https://www.dropbox.com/sh/1wzvx3o9384a7u5/AADSvDXQrKA3GDEQ_KNpWazga?dl=0

Bilder från Bohuslän, en del av västra Sverige, finns på:
https://www.vastsverige.com/sv/Bildbank/Bildbanken—login/

Mer information om Lysekil Women’s Match:
Presschef Joakim Hermansson, media@sailnet.se, 070-604 25 04
Projektledare Anna Holmdahl White, anna@sailnet.se, 073-068 42 92
www.lysekilwomensmatch.se
www.facebook.com/lysekilwomensmatch
www.twitter.com/lwmlysekil
www.youtube.com/lysekilwomensmatch11
www.instagram.com/lwmlysekil

Mer information om WIM Series:
WIM Series Press Officer Joakim Hermansson, media@wimseries.com, +46 70 604 25 04
WIM Series Manager Liz Baylis, Liz@wimseries.com, +1 415 691 6202
www.wimseries.com
www.facebook.com/WIMSeries
www.twitter.com/WIMSeries
www.youtube.com/WIMRSeries
www.instagram.com/WIMSeries

Share your thoughts