Startfältet i Lysekil Women’s Match fylls på

Startfältet i Lysekil Women’s Match fylls på

– med två månader kvar är sju toppskeppare redan klara

Matchracingskepparen Anna Östling är inte bara rankad etta i världen och regerande världsmästarinna. I fjol lyckades hon ta sin första seger i Lysekil Women’s Match, och den 7 augusti i år återkommer hon för att försvara titeln:
– Årets tävling i Lysekil blir väldigt spännande i den nya båttypen Fareast 28R. Våra senaste år har handlat mycket om utveckling och om att lära nytt, så båtbytet är helt i linje med vår ambition att seglingen ska vara utvecklande, säger Anna Östling.

Några speciellt enkla matcher lär det dock inte bli tal om för det svenska matchracingesset från Göteborgs Kungliga SS. Som vanligt lockar Lysekil Women’s Match nämligen ett helt koppel världsstjärnor, som med tävlingens nya båttyp vädrar förbättrade möjligheter att kunna bryta den skandinaviska dominansen. En av dem är holländska olympiern Renée Groeneveld, som tog ett VM-brons i USA i fjol. Senare vann hon finalen i Women’s International Match Racing Series (WIM Series) på Amerikanska Jungfruöarna, och ligger nu på fjärde plats på World Sailings världsranking.

Anna Östlings klubbkamrat Caroline Sylvan slutade på femte plats i WIM Series 2016, och håller för närvarande samma placering på världsrankingen, tätt efter Groeneveld. Sylvan seglade 2016 samtliga tävlingar på WIM Series, och får i Lysekil sällskap av fransyskan Pauline Courtois som gjorde detsamma. Courtois slutade sexa i Lysekil i fjol, men trivs i något mindre båtar och aspirerar säkerligen på en pallplats i årets event. Även världsåttan Marinella Laaksonen från Finland återvänder till Lysekil i år, efter sin debut i den bohuslänska seglingsmetropolen 2016.

Alexa Bezel från Schweiz har ett gott öga till Lysekil Women’s Match, efter andraplatsen i hennes premiär här 2012. Sedan dess har hon haft svårare att få till topplaceringar, men gör ett nytt försök i år. Det gör också femfaldiga segrarna i danska Team Ulrikkeholm, som till årets tävling kommer utan mångåriga skepparen Camilla Ulrikkeholm. Istället får vi se någon av de rutinerade rorsmännen Trine Palludan eller Josefine Boel-Rasmussen, som även tidigare styrt det sammansvetsade laget till internationella framgångar.

Fler inbjudna skeppare av världsklass väntas inom kort lämna besked om sin medverkan, och arrangerande Sailnet och Lysekils SS Gullmar har också ett eller ett par intressanta wild cards i rockärmen:
– Det känns härligt att återigen se det stora intresset från internationella toppseglare för att segla i Lysekil Women’s Match, avslutar tävlingens initiativtagare och projektledare Anna Holmdahl White.

Hittills klara skeppare i Lysekil Women’s Match 2017 (namn, nationalitet, världsranking):
Anna Östling, SWE, 1
Renée Groeneveld, NED, 4
Caroline Sylvan, SWE, 5
Pauline Courtois, FRA, 7
Marinella Laaksonen, FIN, 8
Alexa Bezel, SUI, 13
Trine Palludan/Josefine Boel Rasmussen, DEN, 17

Lysekil Women’s Match startades 2004 och är med 300 000 SEK i prispengar världens största årligen återkommande tävling i matchracingsegling för damer, vad gäller mixen publik, publicitet och prispengar. Världens främsta kvinnliga matchracingbesättningar deltar i Lysekil Women’s Match, som arrangeras 7 – 12 augusti 2017 av Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar. I matchracing möts besättningarna två och två i spännande dueller som lätt kan följas av den stora publiken på klipporna.

Lysekil Women’s Match ingår i Women’s International Match Racing Series, med tävlingar 2017 i Finland, Sverige, Korea och finalen på Amerikanska Jungfruöarna.

Huvudsponsor för Lysekil Women’s Match är Preem, med Lysekils Kommun som värdstad. Sebago och Svitzer är partners. BMW från Bilia Group är officiell bil.

Ett urval högupplösta bilder från Lysekil Women’s Match 2016 finns tillgängliga att ladda ner på:
https://www.dropbox.com/sh/mwdr5nsj84i1iht/AABUlnrhwzKoMZU55YvbL9vYa?dl=0

En film inför Lysekil Women’s Match 2017 finns på:
https://www.youtube.com/watch?v=g4k8OSnsq3Y

Bilder från Bohuslän, en del av västra Sverige, finns på:
https://www.vastsverige.com/sv/Bildbank/Bildbanken—login/

Mer information om Lysekil Women’s Match:
Presschef Joakim Hermansson, media@sailnet.se, 070-604 25 04
Projektledare Anna Holmdahl White, anna@sailnet.se, 073-068 42 92
www.lysekilwomensmatch.se
www.facebook.com/lysekilwomensmatch
www.twitter.com/lwmlysekil
www.youtube.com/lysekilwomensmatch11
www.instagram.com/lwmlysekil

Mer information om WIM Series:
WIM Series Manager Liz Baylis, Liz@wimseries.com, +1 415 691 6202
www.wimseries.com
www.facebook.com/WIMSeries
www.twitter.com/WIMSeries
www.youtube.com/WIMRSeries
www.instagram.com/WIMSeries

Share your thoughts

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.