Snabba segel från UK Sailmakers

Snabba segel från UK Sailmakers

Att Fareast 28R är de nya och moderna tävlingsbåtarna i Lysekil Women’s Match i år, det visste vi redan. Men utan riktigt snabba segel blir det ju ändå ingen skön seglingsshow på Kyrkeviksbuktens vatten. Så nu arbetar segelmakarna på UK Sailmakers för högtryck med att producera sex nya krysställ och åtta gennakrar, som ska sätta full fart på tävlingsbåtarna:
– Storsegel och fockar syr vi här i Mölndal, och förser dem också med sponsorlogor. Gennakrarna tillverkas på vårt loft i Hong Kong, och får sedan reklamen tryckt på ett specialtryckeri i England, berättar UK Syversens VD Anders Nordström.

Att det produceras fler gennakrar än halvdussinet tävlingsbåtar, beror på att de sys i tunn nylonväv och därför är känsligare för slitage och skador. För att undvika onödiga stopp i kappseglingsmaskineriet behövs därför ett par extra nylonsegel att ha i reserv, om en olycka skulle vara framme. Storsegel och fockar tillverkas däremot i traditionell vit dacron av polyesterfibrer, som ger duken och seglen hög formstabilitet och lång livslängd. Fockarna får väl beprövade pistolhakar av mässing som hakas fast i förstaget, istället för ett modernare lik som träs i en förstagsprofil. Den lösningen syftar till att minimera trassel och krångel under racen. Segeluppsättningarna är, liksom båtarna och all utrustning i övrigt, helt identiska. Det är en hederssak i matchracing att seglarnas kunnande snarare än materialet ska avgöra racen:
– Seglen är tillverkade med millimeterprecision och exakt likadana. Det vågar jag garantera, säger Anders Nordström.

På UK Syversens 800 kvadratmeter stora loft i Mölndal produceras i snitt tio segel i veckan, till ett årsvärde av 12 miljoner kronor, men man köper också in segel från andra delar av UK Sailmakers. Nylonsegel såsom gennakrar och spinnakrar tillverkas generellt i Hong Kong, där man specialiserat sig på den typen av segel. Omsättningen uppgår totalt till 22 miljoner kronor, och bland storkunderna märks svenska prestigevarv såsom Najad, Linjett och Arcona.

Share your thoughts

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.