Australiskan Nicole Souter tar VM-guld i matchracing

Australiskan Nicole Souter tar VM-guld i matchracing

– VM-silver och VM-brons till Sverige

Det blev späckat av överraskningar när semifinal och final i VM i matchracing avgjordes i Lysekil idag. Sverige tog hem både VM-silver och VM-brons med ett femte VM-silver för Marie Björling, som såg sig slagen i tre raka matcher i finalen av dagens sensation Nicole Souter från Australien. Anna Kjellberg slog den forne världsmästarinnan Claire Leroy i två raka segrar i kampen om bronsplatsen.

Med klarblå himmel och frisk vind, 6-8 m/s, blev det tillslut drömförhållanden för den sista och avgörande dagen i VM i matchracing i Lysekil. Det bjöds på oerhörd spänning i mycket jämna och intensiva matcher. Tuffa slagdueller och precisa manövrar imponerade på de många åskådarna, som till och med kunde höra kommandoropen ombord på båtarna från åskådarklipporna.

Den unga australiskan Nicole Souter, rankad 8 i världen, gjorde storskräll både i semifinal och final och slog sina motståndare match efter match med perfekt segling genomgående under dagen. Souter har aldrig tidigare seglat i Lysekil och var definitivt inte bland finalfavoriterna när VM-tävlingarna inleddes i tisdags. Trots sina 25 år har Souter redan deltagit i tre tidigare VM men har aldrig lyckats ta en medalj.

– Vi har inte mycket erfarenhet av den här båttypen och vårt mål när vi kom hit var att placera oss topp sex. När vi mötte Claire Leroy i semifinal var oddsen mot oss. Ingen förväntade sig att vi skulle vinna och vi hade därför ingen press på oss. Vi var helt lugna och allt gick som det skulle, sa en överlycklig Nicole Souter, som förutom världsmästartiteln får ta emot 125 000 kr i prispengar med sin besättning. Souter gör en storsatsning till OS 2012 tillsammans med sin landsmaninna Katie Spithill.

Veteranen Marie Björling har haft ett två år långt uppehåll och ingen av motståndarna förväntade sig en så stabil insats från den forne världsettan. Men Björling, som redan har fyra tidigare VM-silver och en mycket erfaren besättning, var trots sin bedrift lite besviken när hon kom i land som världstvåa.

– Det är svårt att vara glad när man just blivit slagen i tre matcher på raken. Men vi är självklart ändå nöjda med tanke på att ha kommit från ett tvåårigt uppehåll. Med den korta träning vi har lyckats få in sedan vi gjorde vår första tävling i maj och att det var så hög klass på alla deltagarna i år gör ju att vi känner oss extra nöjda, sade Marie Björling, som kommer att ta ett rejält kliv upp på världsrankinglistan efter sin imponerande insats (nu rankad 43!).

En av dagens många överraskningar var den svårslagne fransyskan Claire Leroys resultat. Leroy toppade grundomgången men hamnade utanför prispallen när Anna Kjellberg slog fransyskan i två raka segrar i kampen om bronsplatsen.

I båda semifinalerna blev resultatet 3-1; till Nicole Souter mot Claire Leroy och till Marie Björling mot Anna Kjellberg.

Slutresultat VM i matchracing
(med Internationella Seglarförbundets ISAFs världsranking i parentes):

1. Nicole Souter (8) AUS
2. Marie Björling (43) SWE
3. Anna Kjellberg (10) SWE
4. Claire Leroy (1) FRA
5. Katie Spithill (2) AUS
6. Camille Ulrikkeholm (13) DEN
7. Sally Barkow (7) USA
8. Lotte Meldgaard Pedersen (5) DEN
9. Lucy Macgregor (3) GBR
10. Linda Rahm (4) SWE
11. Silke Hahlbrock (6) GER
12. Christelle Philippe (19) FRA

ISAF Women’s Match Racing World Championship 2009 / Lysekil Women’s Match är med 50 000 Euro i prispengar världens största tävling i matchracingsegling för damer. I matchracing möts besättningarna två och två i spännande dueller som lätt kan förstås och följas av publiken.

Tolv av världens främsta kvinnliga matchracingskeppare deltar varje sommar i Lysekil Women’s Match, som arrangeras av Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar.

Huvudsponsorer är Preem och Stena Bulk, med Carpe Diem Beds of Sweden, Concordia Maritime, Evidens och Sebago som partners samt Lysekils Kommun som värdstad.

Evenemanget arrangeras 27 juli-1 augusti.

Radiofrekvens Mix Megapol 94,6 direktsänder tävlingarna lokalt under hela evenemanget.

WebbTV
Tävlingarna kan följas direkt på webbtv: https://www.old.lysekilwomensmatch.se/default.aspx

Bilder
Högupplösta bilder från dagens träningsseglingar finns tillgängliga att ladda ner på den officiella hemsidan www.lysekilwomensmatch.se

Video/TV
Rörliga bilder kommer att finnas tillgängliga varje eftermiddag efter seglingarna per ftp. Vänligen kontakta Josefine Ås (se nedan).

För mer information om Lysekil Women’s Match vänligen kontakta:
Pressansvarig Josefine Ås, media@sailnet.se, 070 575 53 08

www.lysekilwomensmatch.se

Share your thoughts

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.