Claire Leroy siktar högt

Claire Leroy är dubbel världsmästarinna. Medaljerna är tio år gamla men hon räknas till favoriterna i VM i matchracing i Lysekil.
– Lysekil är en fantastisk tävling. Seglingen är så nära klipporna och med många banavgränsningar blir det ett spännande spel på banan, säger den franska skepparen.

Claire Leroy, 39 år, tillhör skaran av seglare som tilldelats titeln World Sailor of the Year av Internationella Seglarförbundet. Efter att ha säkrat sitt andra raka VM-guld i matchracing 2008 var hon väl värd den prestigefulla utmärkelsen. Karriären är full av imponerande toppresultat som två segrar i Match Cup Sweden, en sjätteplats i OS i London 2012 och tre andraplatser i Lysekil.

De senast åren har det blivit glesare mellan tävlingarna men förra sommaren fick Leroy en chans att återigen känna pulsen på en matchracingarena. Då ersatte hon svenska Caroline Sylvan som skeppare i Lysekil vilket slutade med femteplats. Det gav mersmak och ledde till att hon var tillbaks med ett nytt team i WIM Series tävlingen i Schweiz. Och den tävlingen blev en succé.
– Att tävla med Carolines lag i Lysekil var fantastiskt och därför kom jag tillbaks i Schweiz. När vi vann den tävlingen började vi tänka på VM i Lysekil. Men på grund av att jag inte tävlat på länge var min ranking låg så vi visste att skulle bli svårt att få en plats, säger Leroy.

När inbjudan kom till VM-kvalet i Långedrag i maj öppnades en ny dörr för fransyskan.
– Med kvalet fick vi en chans. Vi tränade så mycket vi kunde på GKSS i Göteborg före tävlingen och det la grunden för att vi kunde vinna en VM-plats. Jag har ett nytt lag, jag har seglat mycket med Julie Gerecht tidigare men de andra två i laget har mer varit motståndare tidigare. Nu ser vi verkligen fram emot att komma till VM tillsammans.

Senaste världsmästerskapet för Claire Leroy var just i Göteborg 2012.
– Det känns som så längesedan och som ett annat liv. Mycket har förändrats och då var alla så inriktade på OS eftersom tävlingen var strax innan vi åkte till London. Men det är klart att vi har saknat känslan av att tävla i en så här stor tävling.

Segern i Swiss International Women’s Match 2018 i Ascona förra året visar att Leroy inte bara lutar sig mot gamla meriter. Nu vässar teamet formen. I slutet av juli blir det träning i Fareast 28:or och delar av teamet värmer upp med Tour Voile i Frankrike.

– Vi siktar högt och förbereder oss men det är många andra lag som seglar mer än vi gör. Att vinna hade varit fantastiskt, vår styrka är vår rutin och att vi inte har något att förlora.

Share your thoughts

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.