Danska Koch starkast i Lysekils vacklande väderförhållanden

Dag två av Lysekil Women’s Match inleddes med flight 11 av round-robin där svaga och växlande vindar ledde till förseningar. När vinden väl tog fart och tävlingarna drog igång var det danska Henriette Koch som hittade bäst fart och klättrade upp i ledning och säkra därmed en plats i kvartsfinalerna.

Skiftande väderförhållanden kan sammanfatta Lysekil Women’s Match andra dag. Förmiddagens vindar gick från så gott som obefintliga till 10 m/s. Väderförhållanden som lag Women On Water/Team Kattnakken, med skeppare Henriette Koch, drog nytta av, framför allt i matchen mot schweiziska Alexa Bezel.
– Det var mycket mörka moln och svårt att förstå vilka av dem som styrde vinden. Men vi läste av det bra och trimmade våra segel rätt hela tiden. Vi utökade med flera båtlängder varje banben, vilket gjorde det lättare att fokusera, och tillät oss segla konservativt så att vi kunde undvika missta, säger Trine Bentzen, trimmer.
I deras andra match mot franska Pauline Courtois, tog danskorna kommandot direkt och höll ledningen från start till i mål.
– Det var helt klart den roligaste matchen hittills. Hon var obesegrad inför vårt möte och gick in väldigt aggressivt. Som tur var kunde vi matcha henne och ta den viktiga poängen, säger skeppare Henriette Koch.

Enda svenska laget som hann tävla i dagens race innan vindarna lade sig igen och tävlingarna tog ett längre uppehåll, var Sanna Mattssons Swedish Women’s Match Racing Team. Mötet mot finska Laaksonen fick en actionfylld start, där hård vind resulterade i att focken snurrade ett varv runt förstaget och båten drev in till släggö, den berömda åskådarön. Såväl båt som besättning klarade sig utan skador men Mattsons lag fick dra sig ur och finska skepparen Marinella Laaksonen fick en enkel seger. Efter att tävlingens mekaniker undersökt båten var den snabbt tillbaka ute på vattnet och vann dessutom dagens ProAm Race.

Senare på eftermiddagen kunde tävlingarna återupptas och tre flighter slutfördes i regn och sydlig, stundtals frisk vind, i grymma matchracingförhållanden. Här kunde svenska Sanna Mattsson ta sin första vinst (mot brittiska Octavia Owen) och även Koch tog ytterligare två segrar och slutar dagen på 9 poäng, med det är hennes team det enda som är klart för kvartsfinal och kan sitta säkert oavsett morgondagens resultat. Då flera lag inte varit ute på tävlingsbanan idag och därmed inte seglat samma antal matcher har vi en något haltande resultattabell. För torsdagen ser vindprognosen mer stabil ut och ambitionen är att köra ikapp tävlingsschemat med fortsatt round-robin (alla möter alla).

Ställning i Lysekil Women’s Match 2018 efter andra dagens matcher i round-robin (skeppare, team, nationalitet, segrar – förluster):

 1. Henriette Koch, Women On Water / Team Kattnakken, DEN, 9-1
 2. Pauline Courtois, Match in Pink by Normandy Elite Team, FRA, 7-1
 3. Anna Östling, Team Anna, SWE, 4-1
 4. Johanna Bergqvist, Team Bergqvist Match Racing, SWE, 4-1
 5. Claire Leroy, New Sweden Match Racing Team, FRA, 5-2
 6. Marinella Laaksonen , L2 Match Racing Team, FIN, 5-3
 7. Alexa Bezel, Swiss Women Match Racing Team, SUI, 4-4
 8. Margot Vennin, Matchmoiselles by Normandy Elite Team, FRA, 3-7
 9. Ekaterina Kochkina, ProKaTeam Sailing Team, RUS, 2-5
 10. Antonia Degerlund, Team Sköna Vibbisar, FIN, 1-4
 11. Sanna Mattsson, Swedish Women’s Match Racing Team, SWE, 1-9
 12. Octavia Owen, Athena Racing, GBR, 0-7

Share your thoughts

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.