Fyra besättningar kvartsfinalklara i Lysekil

Fyra besättningar kvartsfinalklara i Lysekil

– övriga får kämpa vidare om resterande fyra platser

När round-robin i Lysekil Women’s Match avslutades på torsdagseftermiddagen, var det i strålande solsken och växlande västliga vindar, med jublande publik på klipporna runt Kyrkviksbukten. Trine Palludan från Kongelig Dansk Yachtklub tog hem round-robin på nio segrar:
– Nu blir det skönt att få ett litet uppehåll innan kvartsfinalerna drar igång, tycker Palludan, som tack vare topplaceringen får välja sin motståndare till kvarten.

Länge såg det ut som att den danska besättningen skulle gå helt obesegrad genom grundomgången, men det satte Alexa Bezel stopp för. I mötet mot Palludan tog schweiziskan kommandot redan i starten, och höll en knapp ledning ända till lärundningen. Där råkade danskarna släppa ner sin gennaker så att den touchade motståndarbåten, och tilldömdes en straffsväng av domarna för det:
– Efter det kände vi oss lite mindre jagade, säger Bezel, som kunde behålla försprånget ända in i mål.
– Vi hamnade för långt efter för att kunna göra något åt Alexa, erkänner Palludan.

Pauline Courtois vurpade nyligen ordentligt med sin båt i Tour de France à la voile, och en i besättningen skadade sig så illa att hon inte kan segla här i Lysekil. Att ha ett delvis nytt lag verkar dock inte bekomma fransyskan, som slutar round-robin på åtta segrar:
– Lite överraskade är vi nog, men jag vet att vi är duktiga på att hantera gennakersegling. Hemma seglar vi mycket i gennakerbåtar, såsom J/80 och First 7.5, förklarar hon, och ser fram emot fortsättningen av evenemanget.
– Vi trivs bra med båtarna och förhållandena här i Lysekil, så vi siktar högt!

Caroline Sylvan från Göteborgs Kungliga SS och Renée Groeneveld slutade round-robin på sju segrar och tre förluster vardera, men efter vinst i deras inbördes möte placeras holländskan på tredjeplatsen:
– Vi gjorde det lite för besvärligt för oss själva i vissa lägen idag, men jag är glad att vi tog oss vidare redan nu. Det blir en intensiv avslutning, så jag är tacksam för vilan vi får, säger Groeneveld.
– Idag har vi lärt oss massor. Vinden pendlade i styrka så att vi ständigt fick trimma om seglen. Att hela tiden hålla koll över banan var det bästa vindtrycket finns är också viktigt, poängterar Sylvan.

Palludan, Courtois, Groeneveld och Sylvan är alltså direktkvalificerade för kvartsfinalerna, medan övriga sju besättningar får kämpa vidare om resterande fyra platser i en repechage-omgång där alla möter alla. Att världsettan och försvarande Lysekilsmästarinnan Anna Östling finns med bland de sistnämnda var förstås inte så väntat, men själv tar hon det med jämnmod:
– Det är bara att gilla läget. Nu får vi ju sex matcher till på oss att lära mer och bli ännu bättre i de här nya båtarna. Det är ingen nackdel, tycker hon.

Arrangerande Sailnet och Lysekils SS Gullmar avslutar på fredagsförmiddagen repechage-omgången i Lysekil Women’s Match, den andra deltävlingen i Women’s International Match Racing Series (WIM Series). Kvartsfinalerna avgörs fredag eftermiddag. På lördagen seglas semifinalerna och finalen.

Resultat i Lysekil Women’s Match efter avslutad round-robin (skeppare, nationalitet, segrar – förluster):
1. Trine Palludan, DEN, 9 – 1
2. Pauline Courtois, FRA, 8 – 2
3. Renée Groeneveld, NED, 7 – 3
4. Caroline Sylvan, SWE, 7 – 3

5. Alexa Bezel, SUI, 6 – 4
6. Anna Östling, SWE, 6 – 4
7. Johanna Bergqvist, SWE, 4 – 6
8. Marinella Laaksonen, FIN, 4 – 6
9. Linnéa Floser, SWE, 2 – 8
10. Octavia Owen, GBR, 1 – 9
11. Antonia Degerlund, FIN, 1 – 9

Share your thoughts

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.