Lär om miljö, entreprenörskap och samspel mellan kommun och näringsliv

Lär om miljö, entreprenörskap och samspel mellan kommun och näringsliv

Var kan du samtidigt få träffa Preems tidigare VD och Sveriges yngsta kvinnliga VD för ett börsnoterat företag? Samt en jämtländsk näringslivschef, en statlig riskkapitalist, chefen för Havets Hus och ytterligare några intressanta föredragshållare? Jo, vid ett eftermiddagsseminarium i Lysekil den 8 augusti i samband med Lysekil Women’s Match.

2030 ska Sverige ha en personbilsflotta som är oberoende av fossila bränslen. Åtminstone om det blir som regeringen har bestämt. Men hur ska vi kunna nå det målet? Till 2030 är det ju bara 18 år. Det är lika lång tid som den genomsnittliga livslängden på en personbil i Sverige. Alltså måste alla bilar rent matematiskt bytas ut redan i slutet av det här året… Efter ett decennium som VD och numera styrelseledamot för Preem har Michael Löw haft goda anledningar att fundera över denna och många andra utmaningar som oljebolaget ställs inför.
Är det kanske vågkraft som ska lösa världens energiproblem? Inom kort sjösätter Seabased och Fortum strax norr om Lysekil en ny vågkraftspark, som inom några år ska kunna täcka 1 000 villors energibehov.
Fortums Jens Bjöörn och Preems Michael Löw inleder den 8 augusti en inspirationsdag för västsvenska företagare som riskkapitalisten Per Nordberg från statliga Fouriertransform tagit initiativ till.
– Hela seminariet utgår ifrån att stimulera nyföretagande och entreprenörskap genom att nätverka och utbyta erfarenheter, förklarar han.

En annan programpunkt handlar om att lyckas med entreprenörskap, och där tjänar Nina Bake som förebild. Hon är inte bara Sveriges yngsta kvinnliga VD för ett börsnoterat bolag, Episurf Medical, som hon tagit från Chalmers entreprenörsskola till börsen. Nina Bake har dessutom i flera år seglat matchracing på elitnivå, bland annat i Lysekil Women’s Match. Kanske kan hon också ge några heta insidertips kring de spännande matchracingseglingarna, som vid seminarietidpunkten är inne på sin tredje tävlingsdag.

Samspelet mellan kommuner och näringsliv ska också diskuteras, med många goda exempel från den jämtländska skidmetropolen Åre genom näringslivschefen Jan Andersson. De lokala näringslivsprofilerna Maria Jämting från Havets Hus och Bettina Salesjö från Strandflickorna i Lysekil finns också i panelen, liksom Smögenfiskaren Sixten Söderberg.

Ingegerd Thornadtsson, evenemangssamordnare på Lysekils Kommun, håller ihop det praktiska kring företagarseminariet. Hon berättar att ett 50-tal representanter för både mindre och medelstora västsvenska företag redan anmält sig till den lärorika och inspirerande eftermiddagen. Programmet inleds med lunch i VIP-tältet för Lysekil Women’s Match vid Kyrkeviksbukten i Lysekil. Där erbjuds strålande utsikt över arenan där flera av dammatchracingens största stjärnor drabbar samman i rafflande dueller. Efter lunch fortsätter seminariet på Lysekils nya Campus Väst.

Medverkande i Företagarseminariet den 8 augusti:
Mats Abrahamsson, kommunalråd, Sotenäs kommun
Roland Karlsson, kommunalråd, Lysekils kommun
Per Nordberg, VD, Fouriertransform AB
Michael G:som Löw, styrelseledamot och tidigare VD för Preem
Jens Bjöörn, Senior Manager Communications and Public Affairs, Fortum
Nina Bake, VD, Episurf Medical
Tore Helmersson, VD, Innovatum
Jan Andersson, näringslivschef, Åre kommun
Maria Jämting, VD, Havets Hus
Bettina Salesjö, direktörska, Strandflickorna
Sixten Söderberg, entreprenör, Smögen

Företagarseminariet i Lysekil den 8 augusti 12.00 – 18.15 är kostnadsfritt. Anmälan sker via mejl till ingegerd.thornadtsson@lysekil.se. Mer info lämnas av Ingegerd Thornadtsson, 0523-61 31 57 eller Per Nordberg, 08-410 406 01.

Lysekil Women’s Match är med 300 000 SEK i prispengar världens största årligen återkommande tävling i matchracingsegling för damer, vad gäller mixen publik, publicitet och prispengar. I matchracing möts besättningarna två och två i spännande dueller som lätt kan förstås och följas av publiken.
Tio av världens främsta kvinnliga matchracingbesättningar deltar i den sjunde upplagan av Lysekil Women’s Match, som arrangeras av Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar.

Huvudsponsor för Lysekil Women’s Match är Preem. Midroc, Phonera, Musto, Svitzer och Liros är partners och Lysekils Kommun värdstad.

Radiofrekvens: Mix Megapol 101,5 direktsänder tävlingarna lokalt under hela evenemanget.

Bilder: Ett urval högupplösta bilder finns tillgängliga att ladda ner på www.lysekilwomensmatch.se

Share your thoughts

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.