Lysekil Women’s Match nästa matchracingsegling för damer på västkusten

Lysekil Women’s Match nästa matchracingsegling för damer på västkusten

När VM idag avslutas i Långedrag så är Lysekil Women’s Match den 6-11 augusti nästa stora matchracingevenemang för damer på den svenska västkusten. Årets upplaga blir en drabbning mellan flera av världens främsta skeppare, och kan även bjuda på en efterlängtad återkomst. Marie Björling Duell, världsetta i nästan fyra år 2001-2005, gör comeback på matchracingscenen: – Vi ska vara med, vi ska ha roligt och vi ska göra vårt bästa i varje sekund och varje moment, deklarerar hon med eftertryck.

Sedan påpekar Marie Björling Duell med ett leende att hon faktiskt aldrig lämnat matchracingen helt och hållet, bara pausat sin närvaro några gånger. Det senaste uppehållet har varat sedan 2009, då Marie & Co sensationellt var en hårsmån från att slå australiensiskan Nicole Souter i finalen av Lysekil Women’s Match. Det året hade evenemanget dessutom VM-status, så resultatet innebar ett VM-silver för svenskorna. För Marie Björling Duell var det hennes femte!

Ytterligare två svenskor från Göteborgs Kungliga Segelsällskap har accepterat inbjudan till årets Lysekil Women’s Match; Anna Kjellgren och Caroline Sylvan. Dessutom kommer förstås titelförsvarande danskan Camilla Ulrikkeholm, även hon med stor erfarenhet av de i Norden så populära DS 37-båtarna. De är 11 meter långa och 4 ton tunga kappseglingsredskap som kräver dubbelt så stor besättning som OS-båtarna, hela sex personer. Dessutom är DS 37 speciellt utvecklad för snabba manövrer och täta möten i matchracing:
– Det är förstås en fördel för oss att få segla i likadana båtar som på hemmavattnen, erkänner Camilla Ulrikkeholm.

Holländskan Mandy Mulder, OS-silvermedaljör i Ynglingklassen i Beijing 2008, vill vara med och slåss om 300 000 kronor i prispengar i Lysekil. Det vill även schweiziska stjärnskottet Alexa Bezel och välmeriterade spanjorskan Silvia Roca Mata, som slutade sexa i fjolårets tävling. Petra Kliba från Kroatien är den senaste skepparen att acceptera en inbjudan, och fler kvalificerade kvinnor är på ingång de närmaste veckorna. Ta gärna del av senaste nytt på www.lysekilwomensmatch.se.
Lysekil Women’s Match är med 300 000 SEK i prispengar världens största årligen återkommande tävling i matchracingsegling för damer, vad gäller mixen publik, publicitet och prispengar. I matchracing möts besättningarna två och två i spännande dueller som lätt kan förstås och följas av publiken.
Tolv av världens främsta kvinnliga matchracingbesättningar deltar i den sjunde upplagan av Lysekil Women’s Match, som arrangeras av Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar.

Huvudsponsor för Lysekil Women’s Match är Preem. Midroc, Phonera, Musto och Svitzer är partners och Lysekils Kommun värdstad.

Radiofrekvens: Mix Megapol 101,5 direktsänder tävlingarna lokalt under hela evenemanget.

Share your thoughts

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.