Lysekil Women’s Match tillbaka efter VM-succén 

– seglas 3-8 augusti 2020

Lysekil Women’s Match, ett av Sveriges största årliga seglingsevenemang, arrangeras för 15:e gången 2020. Världseliten återvänder till Lysekils magiska seglingsarena. 

Lysekil Women’s Match arrangerades för första gången 2004 och har i många år utvecklat seglingssporten som den främsta tävlingen inom internationell matchracing för damer. Nu tar evenemanget ny sats in i 2020-talet genom att presentera att nästa upplaga av tävlingen arrangeras 3-8 augusti kommande sommar.

– Vi har sedan starten alltid haft stort fokus på att utveckla evenemanget och förra årets VM-succé gav oss ny kraft i detta arbete. Vi är väldigt glada att fortsatt ha med oss Preem och Lysekils Kommun och tillsammans med dem lyfta evenemanget ytterligare. Lysekil kommer fortsatt bjuda på segling i världsklass, ett spännande innehåll för våra partners och folkfest för våra besökare, säger Anna Holmdahl White, projektledare Lysekil Women’s Match.

Lysekil Women’s Match är en del av WIM Series, den internationella matchracing serien för damer. Precis som 2019, då Lysekil var värd för det officiella världsmästerskapet i matchracing för damer, kommer tävlingen locka världens bästa lag. En av hemmafavoriterna är det svenska laget Wings med Anna Östling som skeppare, just nu rankade tvåa i världen. Att få ett wildcard till Lysekil Women’s Match Cup för tolv år sedan var ett viktigt utvecklingssteg.

– När vi seglade i Lysekil 2008 så det var stort och väldigt nervöst men mest peppande och väldigt lärorikt. Då visste vi inte vilken stor betydelse LWM skulle spela för vår idottskarriär. Att en klubb och organisation satsar på tjejer till varje pris har gett oss en plattform att växa på och vi så tacksamma för det, både för egen skull men också för övriga damteam och unga tjejer inom seglingen. säger Anna, säger Anna Östling.

Efter det representerade hon Sverige i OS 2012 och vann VM-guld i matchracing både 2014 och 2016. Nu siktar laget på en topplacering i Lysekil och i VM i Auckland.
– Vi ser fram emot att tävla både på hemmaplan, och på en bortaplan så långt bort man kan komma. Vi kommer segla en del av World Match Racing Tour och en del av WIM Series så vi har förmånen att skapa oss en superinspirerande säsong.

På tredje plats på världsrankingen finns en annan svensk skeppare, Johanna Bergqvist som gjorde sin debut i Lysekil  Women’s Match med sitt lag 2015.
– Lysekil har varit årets höjdpunkt sedan första året vi fick ett Wildcard. Då var det vår första stora tävling men fem år senare har vi fortfarande inte varit på något event som gjort en lika stor fest kring tävlingen.

Preem, som är en ledande aktör i sin bransch och en stor lokal arbetsgivare, har varit en huvudpartner sedan starten 2004. För Lysekils Kommun innebär seglingarna också mycket mer än ett fartfyllt och spännande evenemang som lockar många besökare.
– Segeltävlingen har blivit en fin tradition i Lysekil och den betyder mycket för både näringslivet och staden, säger Viktoria Drottz samordnare på avdelningen för hållbar utveckling på kommunstyrelseförvaltningen i Lysekil.

– Det har blivit en naturlig mötesplats för boende och besökare vilket stämmer överens med kommunens vision, Lysekil 2030. Förutom alla aktiviteter har kommunen tillsammans med andra aktörer arrangerat seminarier kring viktiga ämnen som bland annat kompetensförsörjning, digitalisering och blå näringar. Kommunen deltar även aktivt som utställare med varierande teman, där kommunanställda möter boende och besökare på plats.

Share your thoughts

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.