Spännande upplösning inför morgondagen

Lysekil bjöd på perfekt seglingsväder under VM:s andra tävlingsdag: 5-7m/s vind och mestadels sol under förmiddagen, vilket öppnade upp för en dag av spännande matcher. 

I ledning efter 16 flighter i Round Robin ligger Team Mac med skeppare Lucy Macgregor som inte förlorade en enda match under onsdagen.

– Vi har haft en fantastisk dag med bra väderförutsättningar. Det var viktigt för oss var att behålla farten, jag vilket jag tycker är lite klurigt i dessa båtarna: det blir en stor skillnad mellan de som seglar riktigt snabbt och de som inte riktigt får till det. Idag lyckades vi med det, vilket gjorde att vi tog oss igenom banan utan misstag och bra, säger Lucy Macgregor efter att tagit sitt team igenom Round Robin med 10 av 11 vinster.

Imorgon fortsätter grundomgången för de nio lag som fortfarande har matcher kvar innan det står klart vilka lag som tar sig direkt till kvartsfinal. Macgregor däremot behöver inte invänta några resultat för att veta om de får segla kvartsfinal eller inte. Med sina 10 vinster ligger dom säkert topp fyra. Deras fokus ligger istället på att återhämta sig för att vara så redo som möjligt inför nästa del av tävlingen.
– Nu ska jag se till att vi alla stretchar ordentligt så att vi vilar upp musklerna, säger Lucy Macgregor skrattande efter att ha seglat sju raka matcher, och fortsätter:
– Det har varit två fysiskt ansträngande dagar, så jag tror lite vila kommer göra oss gott så att vi kan ladda om ordentligt inför kvartsfinalerna.

Två av tre svensklag har seglat under onsdagen. Team Emerson med Marie Björling Duell vid rodret hade, precis som Team Mac, sju raka matcher. En utmaning de klarade galant. Björling Duell med besättningen Anna Holmdahl White, Elisabeth Nilsson, Jenny Axhede och Anna Norlander vann fem av dagens matcher, vilket gör att de avslutar Round Robin med totalt 7 av 11 vinster. För dem återstår att invänta morgondagens resultat för att se om de kan ta sig direkt till kvartsfinal.

Wings, med skeppare Anna Östling, stod för fin segling när de startade dagen med vinst efter en tight match i svenskderbyt mot Team Emerson som följdes upp med en andra vinst för dagen.
– Jag är jättenöjd med hur vi seglade. Vi seglade verkligen konsekvent på vårt spår. Vi hade tålamod och höll taktiken, så vi lyckades dra ifrån och fick två väldigt bra race. Mot Marie Björling Duell var det ganska tight och spännande, och mot Alexa Bezel var det lite mer klart från början, säger Anna Östling när hon sammanfattar dagens vinster.

Trots förlust i matchen mot regerande världsmästarinnan Lucy Macgregor är Östling nöjd med lagets insats under dagen:
– Även i racet mot Lucy Macgregor gjorde vi det bra faktiskt, vi fick ett domslut mot oss som vi inte tyckte stämde, men domarna hade säkert rätt, och jag kan ha missförstått någonting. Det är ju alltid svårt att vara såpass långt före att du kan ta ett straff i det här gänget. Vi gjorde ändå det racet hyfsat bra, och jag är nöjd med våran dag.

Med 6 vinster av 8 seglade matcher är det upp till laget att under morgondagen segla till sig en direktplats i kvartsfinalerna.
– Vi har tre väldigt viktiga race kvar i Round Robin, alla poäng är extremt värdefulla. Så det ska bara bli väldigt kul att komma ut igen, det är väldigt roligt! Vi känner oss trygga med att vi vet vad vi vill göra, och att manövrarna sitter, så jag har inte en enda oroskänsla i mig utan bara YES och glädje, säger skeppare Anna Östling.

Lysekil Women’s Match, VM i matchracing för damer 2019, avgörs 5-10 augusti. Tävlingen inleds med en grundomgång där alla team möter varandra och de bästa går vidare till slutspel med kvartsfinaler och semifinaler. Finalen och bronsmatch seglas lördag 10 augusti.

Resultatlistan Lysekil Women’s Match / Women’s Match Racing World Championship, efter dag två – 16 av 22 flighter av Round Robin (skeppare, team, land, vinster-förluster, poäng, vinster i %):

 1. Lucy Macgregor, Team Mac, GBR, 10-1, 10, 91%
 2. Pauline Courtois, Match in Pink by Normandy Elite Team, FRA, 4-1, 4, 80%
 3. Johanna Bergqvist, Team Bergqvist Match Racing, SWE, 4-1, 4, 80%
 4. Anna Östling, WINGS, SWE, 6-2, 6, 75%
 5. Marie Björling Duell, Team Emerson, SWE, 7-4, 7, 64%
 6. Claire Leroy, Mermaid Sailing Team, FRA, 5-3, 4.5, 56%
 7. Nicole Breault, Vela Racing, USA, 4-4, 4, 50%
 8. Trine Palludan, Team Kattnakken, DEN, 3-5, 3, 38%
 9. Renée Groeneveld, Dutch Match Racing Team, NED, 3-5, 3, 38%
 10. Marinella Laaksonen, L2 Match Racing Team, FIN, 1-4, 1, 20%
 11. Alexa Bezel, Swiss Women Match Racing Team, SUI, 1-10, 1, 9%
 12. Margot Vennin, Matchmoiselles by Normandy Elite Team, FRA, 0-8, -0.25, 0%

Share your thoughts

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.