Team Johanna Bergqvist är redo för nästa steg

Johanna Bergqvist, 22 år gammal, är den yngsta skepparen i startfältet för Lysekil Women’s Match. Nästa vecka siktar hennes team på att ta ett stort steg i karriären.
– Det skulle betyda så oerhört mycket för oss att ta en VM titel. Vi är på gränsen till att verkligen börja räknas som ett av de bästa lagen i världen, säger hon.

Johanna Bergqvist från Göteborg har stigit som en raket på den internationella rankingen för matchracingskeppare de senaste åren. Efter att hon seglat en hel del jolle började teamet med matchracing för fem år sedan och snabbt klättrade de upp till topp 20. Sedan 2017 har de varit band de tio bästa och under det senaste året har de konsekvent räknats som ett av de fem bästa teamen i världen. Detta tack vare starka resultat som till exempel en andra plats i deltävlingen av Women’s International Match Racing Series i Helsingfors 2018.
– Lysekil har under fem års tid varit höjdpunkten på vårt seglingsår. Det är en riktig folkfest och vi har ingen annan liknande tävling inom matchracing för damer. Man kan nästan ta på båtarna när man sitter på klipporna och kollar racen, en helt magisk arena. Man känner sig som en rockstjärna, säger Johanna Bergqvist.

Målet är att segla finaldagen på lördagen. En VM-titel hade satt teamets namn på kartan ytterligare och kan öppna nya dörrar karriärmässigt. Men bland konkurrenterna finns flera tidigare världsmästare med mer rutin.
– Vi kommer behöva hålla huvudet kallt, nerverna styr. Det är då vi seglar som bäst tillsammans. När pressen blir för stor blir största utmaningen att ta ett andetag och påminna varandra om varför vi gör den här satsningen, för att vi älskar att segla tillsammans och för att det är så grymt kul, säger Johanna Bergqvist och förklarar att deras styrka är sammanhållningen i teamet.
– Vi har blivit som en familj. Jag har inte längre bara en syster i laget utan flera stycken. Vi vet varandras svagheter och styrkor, och vet hur vi får varandra att prestera på topp.

Nu är det bra dagar kvar till starten av VM på hemmaplan och de senaste månaderna har formen toppats. Först ut var Midsummer Match Cup i Skärhamn i juni och näst på tur var Govenors Cup, en ungdomstävling i Newport, Rhode Island i USA.
– Direkt därifrån åkte vi till Frankrike för att segla en tävling öppen för både herrar och damer med VM-gänget. Alla tävlingar har handlat om att förbereda oss inför Lysekil, för att känna att vi verkligen ska kunna ge allt. Nu får vi se hur långt det räcker.

Team Bergqvist:
Johanna Bergqvist – Skeppare
Isabelle Bergqvist – Taktiker
Johanna Thiringer – Trimmare
Ellinor Hansson – Trimmare
Julia Carlsson – Fördäck

Share your thoughts

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.