Tuff konkurrens på Lysekils seglingsarena 

På måndag startar årets upplaga av Lysekil Women’s Match, världens främsta matchracingregatta för kvinnliga seglare med 300 000 kronor i prispengar. I startfältet finns flera svenska och internationella lag som utmanar om segern.

Startfältet för Lysekil Women’s Match är nu helt klart. Den tolfte och sista platsen har fyllts av det ryska laget Prokateam Sailing Team med Ekaterina Kochina som skeppare. Kochina gjorde sin debut på WIM Series 2017, har klättrat stadigt på Internationella Seglarförbundets ranking de senaste åren och ligger nu på 23:e plats.

Halva startfältet består av lag som är bland de tio högst rankade i världen. Världsettan Anna Östlings team är en av favoriterna, speciellt efter att laget vann GKSS Match Cup Sweden i början av juli. Men Pauline Courtois, som vann WIM Series förra året, kommer att vara en stark konkurrent.
– Det här blir fjärde gången för oss i Lysekil och det här otroliga evenemanget. De bästa seglarna är med och det är en fantastisk arena framför klipporna, säger Pauline Courtois.
– Vi ser fram emot att starta och att börja slåss ute på havet. Att ta en pallplats skulle vara ett jättebra resultat men först och främst ser jag fram emot roliga matcher och att segla tillsammans med mitt lag.

– Startfältet är väldigt intressant och det finns stora namn som den flerfaldiga världsmästarinnan Claire Leroy och starka hemmalag. Det är inspirerande att det också är så många unga lag som slagit sig fram och att återväxten inom dam-matchracingen är så stark. Lysekil Women’s Match fyller en oerhört viktig roll för damseglingen internationellt, säger Anna Holmdahl White, Projektledare för Lysekil Women’s Match.

Ett svenskt lag kommer att segla Lysekil Women’s Match för första gången. Sanna Mattsson och hennes Swedish Women´s Match Racing Team tog en plats i regattan genom ett stark insatts en kvaltävling i Göteborg i höstas. Inför debuten nästa vecka har de tränat mycket i båten Fareast 28.
– Vi har försökt fokusera på en hel del båtspecifika teknik och övningar och vi är otroligt laddade inför en grym vecka i Lysekil, säger Sanna Mattsson.
– Vi vill försöka höja vår lägsta nivå så vi håller en högre nivå genom hela regattan, och våra toppar är höga. Höjer vi lägsta nivå kan det gå bra. Då det är vårt första Lysekil Women’s Match så vi ser vi det som en stor erfarenhet att vara med och slåss om de små marginalerna.
Den första tävlingsdagen i regattan är tisdag 7 augusti. Tävlingen avgörs sedan i en grundomgång där alla lagen möter varandra. De bästa lagen från grundomgången går vidare till åttondelsfinal som följs av semifinaler och finalen som seglas på lördag 11 augusti.

Startfält för Lysekil Women’s Match: (Ranking juni 2018, skeppare, land, lagnamn)
1. Anna Östling, SWE, Team Anna
2. Pauline Courtois, FRA, Match in Pink by Normandy Elite Team
4. Marinella Laaksonen, FIN,  L2 Match Racing Team
7. Johanna Bergqvist, SWE, Team Bergqvist Match Racing
9. Antonia Degerlund, FIN, Team Sköna Vibbisar
14. Alexa Bezel, SUI, ChicaCER Women Match Racing Team
15. Octavia Owen, GBR, Athena Racing
18. Margot Vennin, FRA, Matchmoiselles by Normandy Elite Team
19. Sanna Mattsson, SWE, Swedish Women´s Match Racing Team
23. Ekaterina Kochina, RUS, Prokateam Sailing Team
37. Claire Leroy, FRA, New Sweden Match Racing Team
(Orankad) Henriette Koch, DEN, Team Kattnakken

Foto: FOTO: DAN LJUNGSVIK.  Pauline Courtois under Lysekil Women’s Match 2017 där laget slutade på andra plats efter förlust i finalen mot holländskan Renée Groeneveld. 

Share your thoughts

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.