Unik keramik till topptrion i Lysekil Women’s Match

Unik keramik till topptrion i Lysekil Women’s Match

Utöver den stora äran och 300 000 kronor i prispengar, får världens bästa matchracing-tjejer i år också kämpa om helt unika keramikbåtar. Keramikern Margareta Melin sponsrar prispallen i Lysekil Women’s Match med tre av sina vackra skapelser:
– En av tävlingens funktionärer kom förbi och trodde att seglarna skulle uppskatta att få keramikbåtar som priser. Själv tycker jag att det är en väldigt fin idé, att ha unika priser som är tillverkade lokalt. Och inget kan väl vara bättre i det sammanhanget än just en båt?

Margareta Melin har sin keramikverkstad i anslutning till bostaden i Björnevik i Norra Grundsund, men driver också Galleri Tint på Kungstorget 2 inne i Lysekil, tillsammans med akvarellkonstnären Richard Vakil. Han har bland annat ett treårigt uppdrag att måla Nobelpristagarnas diplom, men för Margareta är det keramik som gäller. Hon är utbildad socialantropolog, har även läst geologi, och intresserar sig mycket för olika former av uttryck i olika delar av världen. I snart ett decennium har hon arbetat yrkesmässigt som keramiker:
– Keramiken är ett sätt för mig att få ihop alla mina starka intressen, och jag gör främst skulpturer i rakukeramik, som är en speciell japansk teknik att bränna keramiken, beskriver hon.

Konsthantverk såsom segelbåtar och båtskulpturer är specialiteter, med såväl skrov som segel i rakukeramik. Vanligt bruksgods, exempelvis kannor, muggar och skålar, finns också på programmet. Dessutom försöker hon och kompanjonen Richard locka duktiga konstnärer även från andra delar av Sverige att ställa ut på Galleri Tint:
– Den här sommaren bjuder vi på en vernissage av en ny gästkonstnär varje lördag från midsommar till och med vecka 33, välkomnar hon.

Share your thoughts

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.