World Sailings rapport om jämställdhet 

World Salling publicerade för några dagar sedan en rapport om jämställdhet inom seglingssporten – Strategic Review into Women in Sailing – läs den här! 

Det är ett mycket bra initiativ där de beskriver problem, utmaningar och möjligheter för kvinnor i sporten. Den är baserad på intervjuer, enkäter och jämförelser med andra sporter.

Vi håller med om att det finns utmaningar att överkomma. Till exempel behöver vi lyfta fram fler kvinnliga förebilder i sporten och rapporten tar upp att det saknas möjligheter för tjejer till en professionell karriär. Där är evenemang som Lysekil Women’s Match och hela WIM Series viktiga. Vi inspirerar fler unga att stanna i sporten och vill skapa en tydlig väg för de tjejer som vill fortsätta sin karriär efter jolleseglingen, i de åldrar där vi tappar många aktiva kvinnliga seglare.

Rapporten slår fast har 70 procent av alla sporter har samma prispengar för kvinnor och män, samtidigt som bara 0,4 % av kommersiella investeringar går till kvinnor inom idrotten. Men intresset för att satsa på kvinnlig idrott ökar och där måste seglingen hänga med. Vi har sagt det förr och säger det igen – Segling för kvinnor på elitnivå är en undervärderad aktie.

Vi har arbetatför att skapa möjligheter för kvinnor inom matchracing i över 15 år. Visionen har hela tiden varit att skapa det bästa seglingsevenemanget för kvinnor och att vara ett skyltfönster för världens bästa kvinnliga seglare. Vi skavara en förebild för alla kommersiella evenemang.

Vi är glada över att rapporten för fram de här frågorna på agendan och för de nio punkter som föreslås för att bidra till en förändring. Den första punken rekommenderar att en arbetsgrupp skapas inom World Sailing för att driva på utvecklingen. En sådan grupp vill Lysekil Women’s Match vara med i – vi är säkra på att våra erfarenheter kommer att bidra till att skapa bättre förutsättningar för alla att lyckas inom sporten.

Share your thoughts

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.